Wat betekenen de wasvoorschriften en wassymbolen die op de wikkel van je garen staan en hoe behandel je jouw eigen gebreide of gehaakte kleding en accessoires?

Wij leggen je uit wat de symbolen betekenen en hoe je ze moet lezen. Daarnaast geven wij verschillende tips die van belang zijn om jouw zelf gemaakte projecten lang mooi te houden. Lees snel verder!

 

Wasvoorschriften en wassymbolen

Na het breien en haken van een project is wassen niet het eerst waar je aan denkt. Zeker bij ontwerpen die gemaakt zij van een wol is luchten beter dan wassen. Maar door het dragen van je gebreide trui of door het gebruiken van je gehaakte deken ontkom je er niet aan het zo af en toe te moeten wassen.

Belangrijk is dan dat je weet wat de symbolen op de wikkel van je garen betekenen en dat je jouw zelf gemaakte items op de juiste manier wast. Zo gaan ze langer mee en blijven ze mooi.

Wij maken een indeling per symbool en leggen je uit hoe je het leest en wat je moet doen (of juist niet moet doen).

 

Het wassymbool zonder en met streepjes eronder

De streepjes onder de wassymbolen geven aan op welk type wasprogramma je het kan wassen. Zo geeft ee symbool zonder streepje aan dat vooral de temparatuur belangrijk is.

Heb je een symbool met één streepje, dan kies je voor een anti kreuk wasprogramma. En zo loopt het per streepje op van niet kwetsbare materialen tot kwetsbare materialen. Wol was je het beste op een wolwas programma en anders op een fijnwas programma.

 

       

 

Hoe warm mag je het wassen in cijfers of puntjes

Hoe warm je de wol of het garen kunt wassen wordt aangegeven in het wassymbool doormiddel van cijfers of puntje. De cijfers geven het aantal graden aan. Dus het bovenstaande symbool geeft aan dat je kunt wassen in de wasmachine op 30°.

De puntjes geven ook het aantal graden aan. Dit zijn het aantal graden dat de punten aangeven:

 

 

Tips voor het wassen

1. Wassen in de wasmachine:

Was het nooit warmer dan de aangegeven graden. Het wassymbool voor wassen in de wasmachine wordt bij wol en garen alijd gecombineerd met een cijfer of puntjes, die aangeven hoe warm je het kunt wassen.

2. Streepjes bij het wassymbool:

Was op het juiste programma. De streepjes onder het wassymbool geeft aan hoe kwetsbaar het garen is en op welk type programma je het moet wassen. Bij sommige type garens staat er nog in tekst uitgelegd op welk type programma je het moet wassen.

3. Handwas:

Op de hand wassen kan altijd. Je zelf gebreide of gehaakte kleding met de hand wassen wordt met name bij garens van een bijzondere vezel geadviseerd.

Deze 4 stappen zijn dan van belang bij wassen op de hand:

  • Gebruik maar een klein beetje wasmiddel
  • Laat het niet weken
  • Niet wringen maar knijpen
  • Goed uitspoelen tot er geen zeepresten meer uit komen

 

Drogen van je gebreide of gehaakte projecten

Het drogen van je zelf gebreide of gehaakte projecten als een trui, vest of plaid, doe je eigenlijk nooit in de wasdroger. Staat er op de wikkel van je wol of garen toch een symbool voor de wasdroger, volg die instructies dan goed op.

Symbolen voor drogen

Bij de symbolen voor het drogen zie ook dat ze zonder en mét streepjes eronder voorkomen. Ook hier geldt dat wanneer er één of meer streepjes onder het symbool staat, je te maken hebt met kwetsbaar materiaal. Dit heeft een aangepast programma nodig wat zorgt dat jouw project mooi blijft. 

 

Tips voor het drogen

Liggend drogen

Het beste is je project na het wassen, liggend te drogen. Leg voor het beste resultaat een badhanddoek over je droogrek met daarop je gewassen item. Zo kan het goed drogen door de circulatie van de lucht, zonder dat het de afdruk van de lijnen van je wasrek krijgt. Je kunt op deze manier je kledingstuk gelijk wat in modellen trekken als dat nodig is.

Door je gebreide en gehaakte projecten liggend te laten drogen rekken ze niet uit.

Heb je een sjaal of omslagdoek gemaakt? Dan kan het hangend laten drogen juist een beter effect hebben. Zeker wanneer je er het met een ajour motief (gaatjes motief) hebt gemaakt.

 

Strijken óf toch niet ......

De meeste gebreide en gehaakte projecten hoef je niet te strijken, zeker wanneer je die liggend laat drogen. Sommige materialen, zoals 100% katoen of 100% linnen zou je kunnen strijken. Wees daar wel voorzichtig mee en bekijk goed wat er op het label van je garen staat.

Symbolen voor het strijken

   

Tips voor het strijken

Voorzichtig strijken

Is je trui of vest erg gekreukt dan kun je voorzichtig proberen te strijken. Volg de onderstaande stappen alleen als je de wikkel goed hebt bekeken, staat daar geen strijkijzer op of het symbool 'niet strijken' dan kun je beter een alternatief zoeken.

Tips voorzicht strijken:

  • Leg een licht vochtige handoek over je project, zodat het strijkijzer er niet direct in aanraking mee komt
  • Zet je strijkijzer op de laagste temperatuur
  • Strijk lichtjes over je project, zonder lang op één plek te blijven
  • Haal de handdoek weg en bekijk je resultaat

Veilig kreukvrij zonder strijkijzer

Wil je jouw gebreide of gehaakt ontwerp graag mooi gald krijgen dan is er een prima alternatief wat ook nog een veilig is. Je hebt daar geen strijkijzer voor nodig.

Tips veilig kreukvrij zonder strijkijzer:

  • Neem een licht vohrige badhanddoek
  • Leg je ontwerp tussen de handdoek (je kun ook twee kleinere handdoeken gebruiken)
  • En laad het geheel zo drogen
  • Als je dit 's avonds doet is het de volgende ochtend waarschijnlijk wel droog

 

Wil je meer weten hoe je veilig je kleding en accessoires van wol wast? Klik dan op "Wol wassen de beste tips voor het mooiste resultaat."