Knutselen voor de herfst

Knutselen voor de herfst top 4 | hobbygigant.nl

De herfst is het uitgelezen jaargetijde om heerlijk te knutselen. Is het mooi weer, dan ga je naar buiten om leuke dingen uit de natuur te verzamelen en er wat moois mee te maken. Is het slecht weer, dan pak je wat hobbymaterialen en geniet je binnen van de warmte en gezelligheid.

Knutselen voor de herfst top 5

Bekijk welke top 5 knutsel ideeën wij voor je hebben waar jij én misschien ook wel de kinderen, mee bezig kunnen zijn. Van heel eenvoudig en snel klaar tot wat moeilijker en wat meer geduld. Wellicht heb je zin iets nieuws uit te proberen, dat kan ook!

1. Wollige pompoenen haken

Deze wollige pompoenen kun je nu zelf haken met het Hobby Gigant haakpakket. Volg het patroon en je hebt 3 pompoenen, allemaal in een ander formaat, als resultaat. Met de restjes kun je, door minder steken op te zetten, nog 1 of 2 kleine pompoentjes haken.

 

_________________________

 

Dit heb je nodig: 

 

Het haakpakket pompoenen haken bevat 3 verschillende kleuren garen en het gratis download patroon.

Het wordt gehaakt op haaknaald 5 mm en wanneer je klaar bent mat haken naai je de pompoenen dicht, vul je ze (niet te strak) op met wasbare vulling en steek je een kaneelstokje (dit geurt lekker) in het midden als steeltje van de pompoen.

 

Bestel je haakpakket >


 

 

Met deze wasbare synthetische vulling maak jij je pompoenen helemaal af. Vul ze niet te strak op, zodat ze een mooie natuurlijke vorm krijgen.

 

Bestel hier het vulmateriaal  >


_________________________

 

2. Herfstbladeren drogen voor een 'schilderijtje'

 

We kennen het allemaal wel, mooie gekleurde bladeren in alle vormen en maten, die je tijdens de herfst om de oren vliegen. Je vind ze in de tuin, op straat en natuurlijk in het park of het bos. Ga op stap met de kinderen, de hond of lekker rustig in je eentje en verzamel bladeren die jij mooi vindt. Bedenk dat je het beste van ieder formaat wat meeneemt, zodat je er alle kanten mee op kunt. 

Het drogen van de bladeren kun je ouderwets onder een stapel boeken doen, maar wil je een echt mooi resultaat, kies dan voor een bloemenpers! Wij hebben de grote bloemenpers van Rico uitgeprobeerd en het resultaat was perfect.

 Stap 1. 

 

Verzamel lekker veel bladeren van verschillende groottes en in verschillende kleuren.

Het liefst balderen die net van de boom zijn gevallen, die zijn het beste om mooi te drogen.


 Stap 2. 

 

Verdeel de bladeren over het blad en let op dat de bladeren voldoende ruimte hebben zodat ze straks niet aan elkaar gedroogd zijn.

Is je ene papier vol, dek het dan af met een nieuw vloeipapier, leg er een kartonplaatje op en leg de volgende reeks bladeren op dezelfde manier tussen twee vloeipapieren in.

Heb je alle bladeren over de bloemenpers verdeeld, doe de pers dan dicht en draai de vleugelmoeren aan. De tijd doet de rest.


 Stap 3.

Neem het speciale houten lijstje met de dubbele acryl platen, haal de los en leg het op een effen oppervlak. Verdeel de bladeren over een acrylplaat, leg de tweede acrylplaat er op en schuif het geheel in de houten lijst. 

Zo heb je in 'no time' een super leuk resultaat en haal je buiten naar binnen. Heb je de smaak te pakket? droog dan ook leuke herfstbloemetjes en maak zo nog een paar leuke herfst 'schilderijtjes'.

 

_________________________

 

Dit heb je nodig:

 

 

Een bloemenpers. Deze is lekker groot en heeft een afmeting van ca. 21 x 30 x 4,5 cm. Zo kun je ook de grote eikenbladeren er goed in drogen.

Het pakket bestaat uit de bloemenpers zelf, plus 8 plaatjes golfkarton en 16 vellen vloeipapier.

Doormiddel van 4 vleugelmoeren draai je de pers strak aan, zodat de bladeren goed plat worden gedrukt en kunnen drogen.

 

Bestel je bloemenpers >


 

 

 

Houten lijst met 2 acryl plaatjes waar je niet alleen foto's en tekeningen in kant doen. Maar leuke gedroogde bloemetjes of bladeren.

Deze houten lijst is 20 x 25 cm en kan zelfstandig rechtop staan. 

 

Bestel hier jouw houten lijst  >


_________________________

 

3. Herfstlichtjes met gekleurde bladeren

 

Met de gedroogde bladeren kun je ook leuke herfstlichtjes maken. Ook dat is eenvoudig en erg leuk om samen met de kinderen te maken. Zo hebben ze strak allemaal hun eigen lichtje en is het 's avonds extra gezellig aan tafel, wanneer je samen bij kaarslicht kunt eten.

Gebruik voor het drogen van de bladeren weer de bloemenpers en laat ze er wat korter tussen zitten zodat ze nog wel wat kunnen buigen. Spaar wat glazen potjes op en ga aan de slag.

 Stap 1.

 

Zorg dat de glazen potjes goed schoon zijn. Zo krijg je het mooiste resultaat. Neem dan een kwast en decoupage lijm en smeer het potje aan de buitenzijde in met de lijm. Zo is het makkelijker de blaadjes op de juiste plaats te krijgen.

Neem dan een blaadje, duw het op de lijm op het potje en bestrijk daarna het gehele blaadje met lijm.

Zijn de steeltjes van de bladeren te dik en blijven ze niet goed zitten? Knip je die dan gewoon af.


 Stap 2.

 

Heb je de glazen potjes helemaal naar je zin versiert met blaadjes en weet je zeker dat er voldoende decoupage lijm overheen zit? Laat ze dan rustig drogen.

De volgende dag zijn de herfstlichtjes klaar voor gebruik.

Tip: Gebruik wat kleinere of lage glazen potjes, zodat je er makkelijk een waxinelichtje in kan zetten.


Stap 3.

Zet er een waxinelichtje in en laat de lantarentjes maar schijnen!

Een leuke tip om de lichtjes nog meer in de herfstsfeer te brengen: Vul de potjes met een laagje eikeltjes en zet daar het waxinelichtje boven op.

Bedenk wel dat dit géén speelgoed is en laat nooit een kaarsje branden als je niet in de buurt bent.

 

_________________________ 

 

Dit heb je nodig:

 

Een bloemenpers. Deze is lekker groot en heeft een afmeting van ca. 21 x 30 x 4,5 cm. Zo kun je ook de grote eikenbladeren er goed in drogen.

Het pakket bestaat uit de bloemenpers zelf, plus 8 plaatjes golfkarton en 16 vellen vloeipapier.

Doormiddel van 4 vleugelmoeren draai je de pers strak aan, zodat de bladeren goed plat worden gedrukt en kunnen drogen.

 

Grote bloemenpers >


 

 

 

Decoupage lijm. Je hebt keus uit twee soorten. De 'gloss' voor een licht glanzend resultaat en de 'matt' voor een matte glans. 

De decoupage lijm kun je ook op een kartonnen ondergrond gebruiken en is dus een must have in iedere knutselkast!

 

Kies je decoupage lijm  >


_________________________

 

4. Paddenstoeltje naaldvilten 

 

Naaldvilten met wol is een bijzonder leuke techniek waarmee je eenvoudig super leuke figuurtjes maakt. Je kunt ze voor van alles gebruiken. Zo kunnen de wat oudere kinderen ermee spelen, kun je ze aan een mobiel of raamhanger maken en kun je er een seizoentafel mee maken. 

Naaldvilten is een techniek waar je met een speciale viltnaald (met weerhaakjes) kleine plukjes wol in elkaar prikt. Door het rikken kun je goed modelleren. Er zijn mensen die dit tot een ware kunst hebben verheven en er levensechte projecten mee maken.

Om een paddenstoeltje te naaldvilten hoef je geen kunstenaar te zijn. Wij laten zien hoe je dat doet.

Stap 1.

 

Pak een dun plukje wol en trek het tot een lengte van 15 cm en een breedte 7,5 cm. Rol het op, leg het op het prikmatje en begin met prikken (met 1 naald).

Prik altijd recht naar beneden! Rol het steeltje van de paddenstoel steeds om, zodat je hem aan alle kanten prikt en hij mooi stevig en rond wordt.

Aan de onderkant kun je het geheel wat breder uit laten lopen zodat hij straks goed blijft staan.


 Stap 2.

 

Voor het hoedje van de paddenstoel neem je een flinke pluk rood. Trek het wat uit elkaar zodat het een luchtige pluk wordt en vouw vanuit de vier hoeken de wol naar het midden. Zo ontstaat er een compact vierkantje. Pak dan weer vier hoeken bij elkaar, zodat het een rondje wordt. Begin nu voorzichtig in het midden met prikken om te zorgen dat het rondje bij elkaar blijft. Zit het geheel vast dan prik en over de hele oppervlakte, draai je het werk een aantal keer net zolang tot je de gewenste stevigheid hebt. Door bijvoorbeeld wat meer langs de buitenranden te prikken zorg je dat het midden stuk van het hoedje wat boller wordt en de randen wat platter. Zo kun je makkelijk vorm in het hoedje brengen.


Stap 3.

 

Voor de witte stippen pakje maar een héél klein plukje, eigenlijk maar een paar haartjes. Als je ze gaat pikken vormt het al snel tot een vast bolletje.

Dus heb je teveel wol dan krijg veel te grote en volle stippen die niet goed blijven zitten.


 Stap 4.

 

Zitten de stippen erop, dan draai je het hoedje om, zet de steel omgekeerd in het midden van het hoedje en prik hem vast.

Begin langs de randen van de steel. Al draaiend zet je de twee delen aan elkaar vast. Zorg ervoor dat je de naald niet zover door het hoedje prikt dat hij aan de onderkant erdoor komt. Dan vervormt het hoedje.

Heb je de randen van de steel vast gezet, prik dan vanaf de zijkant meer naar het midden van de steel richting het hoedje. Zo wordt het een stevig geheel.


Stap 5.

Draai je paddenstoel om en kijk of hij goed blijft staan. Als je de verhoudingen een beetje goed hebt zal je hem moeiteloos neet kunnen zetten. Blijft de gevilte paddenstoel omvallen, neem dan een plukje witte wol en prik dat als extra randje onder langs het steeltje zodat er een soort 'voetje' ontstaat.

Heb je de smaak te pakken? Maak er dan nog een paar en maak die dan in een ander formaat.

 

_________________________

 

Dit heb je nodig:

 

Met dit startpakket naaldvilten van Creotime kun je meteen beginnen met naaldvilten.

Alles wat je nodig hebt om een naaldviltproject te maken zit erin.

Naaldvilten is ook geschikt voor kinderen wanneer dit onder begeleiding gaat!

 

Bestel je startpakket naaldvilten >


 

 

Wil je het liever nóg wat makkelijker? Dan hebben wij ook een kant en klaar pakketje waarbij je de wol met een viltnaald op een piepschuim paddenstoeltje prikt.

Het is een leuke manier om zo kennis te maken met naaldvilten, al kun je op deze manier de vorm en grootte helaas niet zelf bepalen. 

 

Bestel hier paddenstoel pakketje  >


_________________________

 

5. Kastanjes versieren

 

Kastanjes en herfst horen natuurlijk bij elkaar. Ieder kind is gek op het verzamelen ervan en het maken van het welbekende spinnenweb of de poppetjes en diertjes van kastanjes met lucifers.

Maar wanneer je de kastanjes met een edding stift versiert kun je ze leuk als decoratie neer leggen (samen met de vilten paddenstoeltjes en de gedroogde bladeren). Het is super simpel en iedereen kan het maken. Dus ook de kinderen kunnen hier heerlijk mee aan de slag.

 

 Stap 1.

 

Verzamel lekker veel kastanjes, in verschillende maten zodat je je helemaal uit kunt leven.

Voor de kinderen zijn wat grotere kastanjes fijner om te goed vast te houden. En zo kunnen zij ook wat makkelijker er iets leuks op tekenen. 


 Stap 2.

 

Maak de kastanjes goed schoon en droog. Neem dan de edding glanslak stif 780 in wit, zilver of goud kleur en begin met tekenen.

Je kunt er zentangel patroontje op maken, maar een leuke tekst is natuurlijk ook leuk. 

De kinderen kunnen er ook letters op tekenen en zo met de kastanjes woorden of spreuk mee maken.


Stap 3.

Laat de kastanjes goed drogen en leg ze samen met andere accessoires ter decoratie neer. 

 

_________________________ 

 

Dit heb je nodig: 

 

Met deze set van 3 edding 780 lakmarkers maak jij de leukste kastanjes die je mooi als herfst decoratie kunt gebruiken.

Wissel de drie kleuren af voor het mooiste resultaat.

 

Bestel je set edding stiften >

 


_________________________

 

 

Foto gebruikt van 'babyccino'