Kleuren voor volwassenen is enorm populair de laatste jaren. Waarom? Misschien omdat het iets is wat iedereen kan, het rust geeft én je direct resultaat ziet. Tevens is het relatief goedkoop. Als je eenmaal een set goede kleurpotloden hebt aangeschaft, kun je daar (mits je er een beetje zuinig mee bent) jaren mee doen.

Toch krijgen wij nog veel vragen over de techniek van het kleuren mengen, licht -en donker accenten aanbrengen of het arceren. Daarom delen wij onze ervaring en informatie over allerlei kleurtechniek hier met jullie. En hopen we dat het kleuren, bij nog veel meer mensen in hun lijst met hobby's komt te staan.  

 

De basis van het kleuren

De kleurencirkel

De kleurencirkel kennen we allemaal wel. De kleurencirkel laat zien welke basis kleuren er zijn, hoe de kleuren in elkaar overlopen en hoe we kleuren kunnen mengen en combineren.

De cijfers '1' zijn de primaire kleuren: Rood - Geel - Blauw.

De cijfers '2' zijn de secundaire kleuren, de kleuren die je krijgt als je steeds twee van de primaire kleuren mengt: Groen (= geel + blauw) - Oranje (= rood + geel) - Paars (= rood + blauw).

En de cijfers '3' zijn de tertiaire kleuren, de kleuren die je krijgt als je een primaire kleur met een secundaire kleur mengt: Blauw-groen (blauw + groen), Blauw-paars (= blauw + paars), Paars-rood (is paars + rood), Oranje-rood (= rood + oranje), Oranje-geel (= oranje + geel), Geel-groen (= geel + groen).

Als je naar de samenstelling van de tertiaire kleuren kijkt zie dat ze eigenlijk uit de menging van de drie primaire kleuren bestaan en dat de hoeveelheden van de een of de andere kleur, bepaalt of het meer richting blauw, rood of geel gaat..........

 

Voor de duidelijkheid nog een even de kleuren los van elkaar:

 

PRIMAIRE KLEUREN:

Dit zijn de basis kleuren waarmee je alle kleuren kunt maken door ze te op verschillende manieren met elkaar te mengen.

 

SECUNDAIRE KLEUREN:

Dit zijn de kleuren die je krijgt als je steeds twee primaire kleuren mengt.

 

TERTIAIRE KLEUREN:

Dit zijn de kleuren die je krijgt als je 1 primaire kleur met 1 secundaire kleur mengt.

 

COMPLEMENTAIRE KLEUREN:

Complementaire kleuren zijn de kleuren die recht tegen over elkaar staan in de kleurencirkel. Meng deze twee kleuren en je krijgt een bruin tint.

 

NEUTRALE KLEUREN:

Zwart en wit (en beige en gebroken wit) zijn neutrale kleuren. Meng ze met de andere kleuren om nog meer kleurscharkeringen te krijgen. Meng bijvoorbeeld rood met wit en zwart en je krijgt oud-roze.

 

Kleurencombinaties:

Bij het inkleuren van een afbeelding draait het om mooie kleurencombinaties. Het vraagt vooral 'veel doen' en soms wat durf. Daarom is het goed te weten welke kleurencombinaties, welk effect hebben.

 

MONOCHROME KLEURCOMBINATIES:

Dat zijn een reeks van verschillende kleurscharkeringen van één kleur. Begin je net met kleuren en wil je eenvoudig oefenen, dan is het een goed idee bijvorbeeld alle kleuren rood ui je kleurdoos te nemen en de gehele tekening hiermee in te kleuren. Probeer gelijk uit wat er gebeurt als je wat meer óf juist wat minder druk op het potlood geeft.

Of wanneer je meerdere keren met dezelfde druk over een bepaald vlak kleurt.

 

ANALOGE KLEURCOMBINATIES:

Dat zijn een reeks van kleuren die in de kleurencirkel naast elkaar liggen. Doordat ze aan elkaar verwant zijn, zijn ze mooi met elkaar te combineren.

 

COMPLEMENTAIRE KLEURCOMBINATIES:

Complementaire kleuren liggen in de kleurencirkel recht tegenover elkaar. Wanneer je die in je tekening op kleurplaat naast elkaar gebruikt, geeft dat extra contrast en dynamiek. Deze combinatie van kleuren versterken elkaar.

 

KOELE KLEUREN EN WARME KLEUREN:

De koele kleuren lopen van geelgroen t/m paars op de kleurencirkel. De warme kleuren lopen van roodpaars t/m geel op de kleurencirkel.

Experimenteer met de combinatie van warme- en koude kleuren.