Blog » Borduren » Punchen voor beginners

Punchen voor beginners

In dit blog leer je alles over punchen voor beginners en krijg je stap voor stap uitleg. Waarschijnlijk heb je al veel mooie punch needle projecten op Instagram en Pinterest langs zien komen. Wil jij ook graag deze techniek eens uit proberen? Dan is deze blog voor jou en krijg je antwoord op de vragen; wat is punchen, wat heb je nodig om te leren punchen én geven we tips en inspiratie voor jouw eerste punch needle project.

Wat is punchen?

punchen voor beginners

Punchen is een borduur techniek, ook wel bekend als de punch needle techniek. Je gebruikt hiervoor de holle punchnaald waar je draad doorheen loopt. Met deze naald duw je het garen door de stoffen ondergrond. Als je de naald weer naar boven haalt ontstaat er aan de achterkant een klein lusje. Bij elkaar geven deze lusjes een heel mooi effect, een soort borduurwerk met reliëf. Je kan zelf bepalen welke kant je mooi vindt om te gebruiken. De kant met de lussen of de andere, meer gladde kant.

Punchen is super makkelijk te leren, leuk om te doen en het resultaat is verrassend mooi, zoals je kunt zien op de bovenstaande foto’s van Marianne Dekkers Zo maak je de leukste ontwerpen in ieder formaat. Naast schilderijtjes kun je met punch needling ook kussens, kleedjes of accessoires maken. Ook zie je dat het punchen gebruikt wordt op stoffen tassen en kleding.

Kortom de mogelijkheden voor punchen zijn eindeloos!

Punchen doe je zo:

Nadat je de draad door de naald hebt gehaald, teken je een patroon of figuur op de punch stof en klem je de stof in je borduurring. Nu gaat het echte punchen beginnen.

Stel, indien mogelijk, de lengte van je punchnaald in, duw de naald helemaal door de stof en haal de naald weer terug. Let op dat je de naald hierbij niet te ver omhoog, want dan haal je de lussen weer los. Steek iet verder weer door de stof en maak je volgende lus. Ga zo verder.

Om het helemaal duidelijk te hebben heeft Rico Design een perfecte video.

Punchen, wat heb je nodig?

1. Punch naald

punch needle

De speciale punchnaald is een holle naald waar je draad doorheen loopt en je de mee lusjes maakt. Deze punch naalden zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, zodat je kunt punchen met dun borduurgaren, middel dik garen of dikke wol.

2. Punch stof

monks cloth

Deze stevige stof is perfect voor het maken van je eigen punch needle ontwerpen. De punch stof wordt ook wel ‘monks cloth’ genoemd. Het is een grof geweven stof waarop je perfect met dikkere garens kunt punchen.

3. Borduurring

borduurring

Een borduurring gebruik je om je punch stof mee strak te spannen. Om het jezelf nog makkelijker te maken is er ook de borduurkom. Zo voorkom je beschadigingen aan je tafel.

Een punch naald gebruiken.

De punch naald is een holle naald, je moet hier zelf de draad doorheen halen. Je schuift via het oog van de naald de dunne draaddoorhaler door de holle naald, helemaal door naar het uiteinde. Dan schuif je wol of garen door de draaddoorhaler en trek deze terug, door de naald zodat uiteindelijk de het garen door het oog van je naald zit.

punche needle

Wat is er speciaal aan punch stof?

De speciale en meest bekende punch stof wordt ook wel ‘monks cloth’ genoemd. Deze stof heeft vierkantjes zoals je dat kent van de Aïda borduurstof. Het is super soepel en zo geweven dat je er makkelijk doorheen steekt met de punch naald.

In principe kun je op iedere stof puchen, maar als beginner kun je beter met de ‘monks cloth’ stof starten.

Waarom gebruik je een borduurring of borduurkom bij punchen?

Omdat je de punch naald met enige kracht door de stof duwt, gaat dat beter wanneer je de stof strak te opspant. Gebruik dan heel simpel een borduurring en klem de stof ertussen.

Je hebt hierbij keus uit de standaard borduuring. Deze bestaat uit twee ringen die precies in elkaar passen met op de buitenste ring een schroefje op de ring te kunnen openen en zo de stof er tussen te klemmen.

Voor meer gemak en comfort is er ook de borduurkom. Daar zit onder de borduurring een kom waardoor je altijd veilig kunt punchen zonder in iets anders (of jezelf) te prikken.

punch stof in borduurring

borduurkom

Welk garen gebruik je voor punchen?

Afhankelijk van de dikte van de punch naald, heb je keus uit verschillende wol en garens. Zo gebruik je voor de de dunnere naalden bijvoorbeeld het garen Scheepjes Colour Crafter. Voor de dikkere naalden kun je wol gebruiken, zoals de Fonty Ambiance , een mix draad van katoen met acryl zoals de Durable Cosy Fine of het dikke garen Scheepjes Truly Scrumptious. Dit geeft een mooi vol effect.

Pakketten voor punchen

Natuurlijk zijn er ook pakketten met patronen, garen en stof te koop, waarmee je de leukste dingen kunt punchen. Bij de meeste pakketten hoef je alleen nog een punchnaald te hebben.

Punchen op een tas met gratis patroon.

Dit ontwerp van Creotime, wordt gemaakt op een katoenen tas en is een mooi project om mee te beginnen om te leren punchen. Het gratis punch patroon kan je hier gratis downloaden. Print hem uit en trek het over op de tas. Span de stof strak in een borduurring en prik met de punchnaald de draad in de stof. Aan de achterkant ontstaan nu lusjes.

punchen beginners

Om je werk te fixeren zodat je niet in de lusjes aan de binnenkant van de tas blijft haken, knip je een stuk strijk vlieseline op maat en strijk je dit op de achterkant van het punchwerk (dus aan de binnenkant van de tas). Je kunt hier ook textiellijm voor gebruiken.

Borduur als laatste via de voorkant met naald en draad een rand langs de randen van de vlieseline om het af te maken. Klaar! Een leuke, eenvoudige manier om van een simpele tas een blikvanger te maken. 

Alles voor punchen

Ben je opzoek naar een mooi punchboek met inspiratie en punch patronen of garen en wol mee te punchen? Klik op de onderstaande knop en winkel verder in onze webshop.


Ook leuk om te lezen..

raamtekening 1

Doe mee met de edding Feesttekenweken

Voor iedereen die gek is op tekenen organiseert edding van 1 november t/m 6 januari 2024 de Feesttekenweken.  Het enige dat...
BorduurlampLoeplampDaglichtlamp

Borduurlamp, welke moet ik kiezen?

Bij borduren, fijn naaiwerk en ander precisiewerk is het handig en goed om helder licht te hebben. Een goede borduurlamp...
paashaasje maken

Wat ga jij knutselen voor Pasen?

Super leuk om weer wat leuks te knutselen voor Pasen. Om het je makkelijk te maken hebben we deze keer...
lente edding diy

edding DIY in de lente

Tijd voor een mooie lente DIY met edding. Help de natuur een handje om haar kleuren nog mooier uit te...