Blog » Breien » Patentsteek breien, ook wel de Fisherman’s rib stitch genoemd

Patentsteek breien, ook wel de Fisherman’s rib stitch genoemd

De patentsteek breien kan op verschillende manieren. Deze mooie steek wordt vaak gebruikt om een fijne sjaal en muts mee te breien. Maar je kunt er ook een prachtige trui of een mooi vest mee breien.

Eigenschappen van de patentsteek en halve patentsteek

De belangrijkste eigenschappen van de patentsteek breien is dat het een rekbaar, soepel en warm resultaat geeft.

De steek lijkt op de boordsteek, en brei je door afwisselend 1 steek recht te breien en 1 steek averecht, de hele toer lang. Dit zorgt voor elasticiteit. Door een speciale techniek worden de steken ‘dubbel’ gebreid wat ervoor zorgt dat je ontwerp dikker wordt en dus warmer.

Patentsteek breien wordt van oorsprong vooral gebruikt voor ontwerpen die je extra goed warm moeten houden. Zoals een sjaal en een muts. In het Engels heet deze steek de Fisherman’s stitch, omdat deze steek vroeger veel gebruikt werd voor het breien van een visserstrui.

De halve patentsteek brei je net een beetje anders, maar heeft hetzelfde mooie effect.

3 manier om de patentsteek te breien

De patentsteek brei je standaard 1 steek recht en 1 steek averecht en zorgt ervoor dat je steeds de steken breit zoals ze zich voordoen. Zo komen alle rechte steken netjes boven elkaar en de averechte steken ook. In de loop van de tijd zijner er verschillende manieren ontstaan om deze mooi steek te breien. Wij laten de 3 bekendste zien, zodat jij kan kiezen wat jij het makkelijkst vindt.

1. Rechte steken diep insteken

Dit is misschien wel de makkelijkste manier.

Brei alle toeren afwisselend 1 steek recht, 1 steek averecht. Bij de rechte steken steek je in het V-tje onder steek die je moet breien, Dat is dus de steek van de vorige toer. Zo brei je die steek als het ware dubbel. De averechte steken brei je gewoon averecht.

Bekijk het filmpje voor meer duidelijkheid en brei gelijk mee.

2. Twee verschillende toeren

Deze manier bestaat uit 2 verschillende toeren die je steeds herhaalt.

Brei de 1e toer 1 recht, 1 averecht waarbij je de rechte steek dieper insteekt (in het V-tje van de vorige toer). Brei de 2e toer alle steken recht en steek bij de rechte steek dieper in. Dit is een fijne manier wanneer je graag meer recht breit.

Bekijk het filmpje voor meer duidelijkheid en brei gelijk mee.

3. Breien met extra omslag

De 3e manier lijkt ingewikkeld, maar is na een beetje oefenen net zo makkelijk als de vorige 2 technieken van patentsteek breien.

Toer 1: Brei 1 steek recht, haal de draad naar voren alsof je averecht gaat breien, haal de averechte steek averecht af, laat de draad waar hij is en brei de rechte steek recht zodat er een soort extra steek / omslag op de naald staat. Herhaal dit de hele toer lang.

Vanaf de 2e toer heb je dan steeds bij je rechte steken die extra steek / omslag, die brei je dan samen met je rechte steek.

Toer 2: Brei de rechte steek met de extra omslag samen, haal de draad naar voren alsof je averecht gaat breien, haal de averechte steek averecht af, en brei de rechte steek met de extra omslag weer samen. Herhaal tot het eind van de toer. En blijf toer 2 herhalen.

Bekijk het filmpje voor meer duidelijkheid en brei gelijk mee.

3 manieren om de halve patentsteek te breien

Ook de halve patentsteek brei je afwisselend 1 steek recht en 1 steek averecht. Aan de hand van de 3 varianten van de patentsteek leggen we je uit hoe je de halve patentsteek kunt breien.

1. Elke 1e toer rechte steken diep insteken

Toer 1: Brei 1 steek recht en 1 steek averecht, waarbij je de rechte steek breit door diep in te steken (in het V-tje van de vorige toer).

Toer 2: Brei alle steken zoals ze zicht voordoen (1 steek recht, 1 steek averecht) zo van de naald en zonder diep in te steken.

2. Twee verschillende toeren

Toer 1: Brei de 1 steek recht, 1 steek averecht, waarbij je de rechte steek dieper insteekt (in het V-tje van de vorige toer).

Toer 2: Brei alle steken recht.

3. Brei om en om een toer met extra omslag

Toer 1: Brei je 1 steek recht, haal je de draad naar voren alsof je averecht gaat breien, haal je de averechte steek averecht af, laat de draad waar hij is en brei de rechte steek recht. Zo ontstaat er een extra omslag op de naald. Herhaal dit de hele toer lang.

Toer 2: De omslag recht samenbreien met je rechte steek. Breng de draad naar je toe, brei 1 steek averecht, breng de draad weer naar achter en de omslag met rechte steek recht samenbreien. In deze toer komt er geen extra omslag bij.

Herhaal steeds deze 2 toeren.

Mooie ontwerpen met de patentsteek breien

Om je te inspireren hebben wij hier verschillende projecten die jij met de patentsteek en halve patentsteek kunt breien. Wij zijn benieuwd naar wat jij kiest en welke methode jij het fijnste vindt om de patentsteek te breien.


Ook leuk om te lezen..

raamtekening 1

Doe mee met de edding Feesttekenweken

Voor iedereen die gek is op tekenen organiseert edding van 1 november t/m 6 januari 2024 de Feesttekenweken.  Het enige dat...
BorduurlampLoeplampDaglichtlamp

Borduurlamp, welke moet ik kiezen?

Bij borduren, fijn naaiwerk en ander precisiewerk is het handig en goed om helder licht te hebben. Een goede borduurlamp...
paashaasje maken

Wat ga jij knutselen voor Pasen?

Super leuk om weer wat leuks te knutselen voor Pasen. Om het je makkelijk te maken hebben we deze keer...
lente edding diy

edding DIY in de lente

Tijd voor een mooie lente DIY met edding. Help de natuur een handje om haar kleuren nog mooier uit te...