Blog » Borduren » Zelf borduren op kleding, tips en inspiratie

Zelf borduren op kleding, tips en inspiratie

Iets leuks borduren op je eigen kleding is origineel, creatief en helemaal niet moeilijk! In dit blog leggen we je uit hoe je het aanpakt en geven we inspiratie voor leuke ontwerpjes om te borduren op kleding.

Inspiratie en gratis borduurpatronen

Als je de borduurtechniek een beetje onder de knie hebt, kan je natuurlijk gaan voor meer uitdaging. Maak van een simpele blouse een echte eyecatcher door een bloemenpatroon op te borduren. Of maak je favoriete spijkerboek nóg een leuker zoals op het voorbeeld hieronder.

Het borduren op kleding is ook leuk om een bijvoorbeeld je jas van vorig jaar een nieuwe look te geven. Met een vrolijk borduursel op de rug wordt het gelijk een andere jas. Naast het borduren op kleding voor volwassenen is het borduren natuurlijk ook geschikt voor kinderkleding. Zo kun je de kleding van de oudste omtoveren naar een nieuwe item voor de tweede. Dat is creatief, spaart geld uit en ben je ook nog eens lekker duurzaam bezig.

De bovenstaande voorbeelden zijn gemaakt met vrolijke DMC borduurpatronen. Je kunt ze gratis downloaden door op de foto te klikken. Meer gratis borduurpatronen vind in onze webshop. Hier vind je talloze mooie borduurpatronen voor kruissteek borduren en vrij borduren. Je kunt de borduurpatronen gratis downloaden en gebruiken voor het borduren op kleding.

Zelf borduren op kleding doe je zo

Zelf borduren op kleding kan eigenlijk iedereen, ook als je nog nooit eerder geborduurd hebt. Onze eerste tip: begin simpel! Kies bijvoorbeeld een eenvoudige lijntekening of een korte tekst en borduur met een eenvoudige steek.

Stap 1. Kies een patroon en het borduurgaren

Kies een leuke tekst, patroon of afbeelding en begin eenvoudig. Als je nog nooit eerder hebt geborduurd is een stiksteek (back stitch) goed om mee te beginnen. Je kunt de steek eerst uitproberen op een proeflapje voor je begint met borduren op je kleding. Je kunt ook kiezen voor een kettingsteek of een platsteek. Voor uitleg over hoe je deze steken borduurt klik je op: Instructie video’s borduursteken

Stap 2. Teken en borduur het patroon op je kleding

Teken het boruurpatroon op je kleding stuk. Dat kan op drie verschillende manieren. Lees meer hierover door te klikken op: Je patroon op stof tekenen

Borduur je op niet- rekbare stof, dan kun je een borduurring gebruiken. Je klemt het deel waarop je borduurt dan in de borduurring, zodat de stof strak gespannen is. Bij stretch stof is dat niet zo handig, dan rekt de stof teveel uit tijdens het borduren. Borduur nu over je getekende patroon.

Stap 3. Werk je borduursel netjes af

Klaar met borduren? Werk dan alle draadjes netjes af. Voor een mooie gladde afwerking kun je nog extra een laagje strijk vlieseline tegen de achterkant strijken. Zo is het netjes afgewerkt en gaat het ook niet meer los.


TIP: Trek de draad niet te strak aan, anders plooit de stof


Dit heb je nodig voor borduren op kleding

  • Borduurgaren
  • Borduurnaald
  • Borduurring
  • Handwerktas en opbergset

Drie manier om je patroon op de stof tekenen

Om je borduurpatroon of motief op de stof te tekenen heb je verschillende mogelijkheden.

1. Met krijtpotlood

Teken met een krijtpotlood je patroon uit de losse hand op je kleding.

Aan de achterkant van het krijtpotlood zit een borsteltje waarmee je de getekende lijnen makkelijk weg borstelt. Op stevige (niet rekbare) stof is zo’n potlood goed te gebruiken.

2. Met carbonpapier

Een andere mogelijkheid is het gebruik van carbonpapier, speciaal voor stoffen waarvan de inkt uitwasbaar is.

Teken je motief op de stof door het carbonpapier met de inkt kant op je kleding te leggen en je uitgeprinte patroon er op. Dat trek je met een potlood over en het carbonpapier doet de rest.

3. Met soluvlies

De derde manier is door gebruik te maken van Soluvlies, een water oplosbare vlieseline waar je overheen borduurt.

Teken je borduurpatroon op de vlieseline, speldt je vlieseline op je kledingstuk en borduur over de vlieseline. Na het borduren spoel je het geborduurde stuk onder een lauw warme kraan en je vlieseline lost op in het water.

Vijf basis steken voor borduren

Om te borduren op kleding heb je een aantal basis borduursteken nodig. Wij laten je er 5 zien waarmee je al heel snel iets leuk kunt borduren.

1. Rijgsteek / Running stitch

De rijgsteek (running stitch) is de meest eenvoudige steek. Deze steek kun je ook gebruiken als je twee delen stof netjes aan elkaar wilt naaien. Dan zet je ze eerst vast met een rijgsteek. Zitten de delen netjes zoals jij ze wikt hebben, dan kun je ze met de naaimachine definitief vast naaien. De draad van de rijgsteek kun je daarna er zo uittrekken.

Bij een borduurwerk geeft de rijgsteek een speels effect. Bekijk de onderstaande instructie video voor het borduren van de rijgsteek (running stitch).

2. Stiksteek / Back stitch

De stiksteek (back stitch) is een steek waarmee je ook een naadje van je kleding kunt herstellen. Maak bij het borduren de stiksteken niet te groot, dan kun je een mooi de lijn van je tekening volgen.

Bekijk onderstaande instructie video voor het borduren van de stiksteek (backstitch) .

3. Kettingsteek / Chain stitch

De kettingsteek (chain stitch) lijkt op een schakelketting. Je kunt er mooi mee over een lijn borduren. Door deze steek wordt de lijn wat voller. Belangrijk is dat de ‘schakels’ wel ongeveer even groot worden.

Bekijk de onderstaande instructie video voor het borduren van de kettingsteek (chain stitch).

4. Platsteek / Satin stitch

De platsteek (satin stitch) is geschikt om te gebruiken wanneer je het motief van je borduurwerk op moet vullen. Het is een hele makkelijke steek met een mooi effect. Zorg dat je de steken wel mooi op elkaar laat aansluiten voor het beste resultaat.

Bekijk de onderstaande instructie video voor het borduren van de platsteek ( satin stitch).

5. Franse knoop steek / French knot stitch

Een andere leuke borduursteek om mee op te vullen is de Franse knoop steek (French knot stitch). Je borduurt een soort van knoopjes. Die komen als het ware op je borduurwerk te liggen en geven een speels effect. Bij deze borduursteek is het belangrijk ze niet te dicht op elkaar te borduren, dan wordt het te vol, gaat je stof bol staan en wordt het rommelig.

Bekijk de instructie video voor het borduren van de Franse knoop steek (French knot stitch).


Ook leuk om te lezen..

raamtekening 1

Doe mee met de edding Feesttekenweken

Voor iedereen die gek is op tekenen organiseert edding van 1 november t/m 6 januari 2024 de Feesttekenweken.  Het enige dat...
BorduurlampLoeplampDaglichtlamp

Borduurlamp, welke moet ik kiezen?

Bij borduren, fijn naaiwerk en ander precisiewerk is het handig en goed om helder licht te hebben. Een goede borduurlamp...
paashaasje maken

Wat ga jij knutselen voor Pasen?

Super leuk om weer wat leuks te knutselen voor Pasen. Om het je makkelijk te maken hebben we deze keer...
lente edding diy

edding DIY in de lente

Tijd voor een mooie lente DIY met edding. Help de natuur een handje om haar kleuren nog mooier uit te...